In juni kwam de IGZ, aangespoord door wakkere coalitiegenoten als Volp (PvdA) en Potters (VVD), met een lijst van verpleeghuizen die niet deugden. Althans dat was de indruk die in de publiciteit werd gewekt. Het ijverige Parlement wilde van staatsecretaris Van Rijn nu eindelijk wel eens weten waar de urine daadwerkelijk tegen de plinten klotste. In de dagen erna werd duidelijk dat de bevindingen, op basis waarvan instellingen op de lijst waren gekomen, van minstens maanden daarvoor dateerden. Het was allemaal niet zo strak als Van Rijn en zijn IGZ suggereerde.

Vervolgens werd het wat stiller over de lijst, maar vandaag werd nog een detail bekend dat mijn haren lichtjes overeind doet staan. Een verpleeghuis was namelijk via een burgermelding op de lijst gekomen. Een inspectiebezoek van maanden na deze melding had verbeterpunten opgeleverd en begin 2016 was gebleken dat de zorg op deze punten was verbeterd. Maar toch op die lijst! Met excuus van de inspecteur, maar ja ….

Op haar website stelt de IGZ dat haar doel is om te waken over de kwaliteit van zorg. De instrumenten die zij daar voor hanteert zijn beperkt en ongeschikt voor een dashboard view, zoals de politiek die in juni sommeerde. Door toch te publiceren zet de IGZ haar relatie met het werkveld onder druk, wat haar functionaliteit en geloofwaardigheid vermindert.

Bovendien werkt de IGZ mee aan het wekken van de indruk dat goede zorg vanzelfsprekend is, ondanks de forse bezuinigingen van de afgelopen kabinetsperioden.

Wat mij betreft: niet meer doen met die lijst.

Leave a Reply