Binnenlands Bestuur van deze week maakt een onbezorgde indruk wat betreft de niet bestede zorgmiljoenen. De cover toont een opgetogen oudere vrouw, weliswaar zonder tanden, die oprecht blij kijkt bij het bericht over de onverwachte “dikke meevaller”. In het blad staat verder een successtory over de zorginkoop in Zaltbommel, die “aantoont” hoeveel beter en vooral zuiniger de zorguitgaven konden worden bijgesteld door de regie bij de gemeenten te leggen.

Regie? Volgens mij is dat nu juist een van de ontbrekende factoren. Ja, regie op de uitgaven is er zeker geweest, meer dan genoeg zelfs. Maar regie op zorg, op klantgerichtheid, op zorgen dat klanten krijgen wat ze nodig hebben, op zorgen dat thuiszorgaanbieders niet omvallen … Nee, die regie heeft echt ontbroken. En dat is niet de schuld van de Staatssecretaris, niet van de zorgaanbieders deze keer en zelfs niet van de wethouders. De voorlopige balans van de zorgvernieuwing is ruim 300 miljoen schande en de oorzaak is het gebrekkige tot afwezige toezicht. Vanuit de gemeenteraden.

ik voorspel dat die fijne dikke meevaller nog een blok aan het been wordt.

Leave a Reply