Loek Hermans. Welbekend bestuurder. Hoog gestegen en redelijk zacht op zijn bek gegaan. Als je tenminste oog hebt voor het enorme echec dat hij op zijn naam heeft geschreven bij Meavita. Het verlies van een enorm aantal banen en een enorme hoop geld, gemeenschapsgeld natuurlijk. Er wordt zachtjes gepreveld dat er nog een proces komt waarin hij (met anderen) aansprakelijk wordt gesteld. Geloof ik niks van, zo werkt het helaas niet.

Hermans heeft het niet alleen gedaan, natuurlijk. Maar wel vanuit een verantwoordelijke positie. En maar duiken, tot het uiteindelijk een keer moest worden uitgesproken: wanbestuur. En nu al weer op voor de schoonmaak van het imago. De VVD partijmachine leent zich ook hier voor. Partijgenoot Cornielje (CdK Gelderland) schiet te hulp. Hij heeft een goede bestuurder voor Zutphen nodig. Betrouwbaar. Dan moet het netwerk worden aangesproken, want anders weet je niet wat je in huis haalt. Vraagt ook nog: is Zutphen niet te klein voor je? Wat een geborneerdheid!

De gemeenteraad laat zich vervolgens kundig in het pak hijsen. Wat bezielt ze eigenlijk. Vanwaar die haast en deze malle keuze? Ze zijn zelfs gretig om het nieuws voor kerst in de publiciteit te brengen. Stom, want het is een nieuwsarme periode en dus is er meer kans op reactie en rottigheid. En die komt er ook en de SP is de eerste die de betovering verbreekt. En Hermans trekt zich natuurlijk terug. Op naar een volgende poging. En die komt er ook zeker, waarschijnlijk iets met geen inspraak. Het voorzitterschap van de Kampeerraad is misschien nog vakant.

Vervolgens de verklaringen. Gemeenteraad: “geen twijfel over integriteit Hermans”. Cornielje: “ze bleven niet achter hun besluit staan”. En: “nu moet ik opnieuw op zoek naar een interim-burgemeester. En die staan niet in rijen van drie te wachten, hoor”.

Wat een intergriteitsarmoede, wat een onkunde en vooral: wat een brutaliteit.

U allen een fijne jaarwisseling en een beter 2016 gewenst.

Leave a Reply